a kép innen van

Ez egy rozsda farkú. Latinul:Phoenicurus ochruros.Elő fordulása:Európa nagy részén brit szigetek ,csak délen fészkel.Testhossza 13-14,5centiméterfesztávolsága 23-26 centiméter, farkhossza 13-19 centiméter, testtömege 13-19 gramm.Karcsú testű, egyenes tartású madár, rozsdavörös farkát sűrűn rezegteti. Elég félénk, ideges mozgású, táplálékát gyakran felröppenve szerzi meg. Az idős hím Európában koromfekete, feltűnő fehér szárnyfolttal, a fiatal, első nyarát élő hímnek nincs fehér szárnyfoltja, (némelyeken egy halvány, vékony csík látható). A teste színe változó, sokszor olyan szürkésbarna, mint a tojó, mások szürkésfeketék, mint az idős hím. Az első téli tojó feje és teste kormos barnásszürke, egyértelműen sötétebb a kerti rozsdafarkú tojónál.Életmódja:Elsősorban rovarokkal és pókokat eszik.Gyakran kiemelkedő ponton ülve les zsákmányára, de a talajon ugrálva is táplálkozik. Néha repülő rovarokat is fog. A Gellért-hegyen Schmidt Egon őszi időszakban gyakran látta, amint fatörzsekről kapták le az ott mászó rovarokat. A budapesti magas épületeken fészkelők az egész költési időszakban gyakran odafent tartózkodnak, az utcákra, terekre nem szállnak le. Zsákmányukat az épületeken, tetőteraszokon szerzik.
a szöveg innen van

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

hány az óra Vekker úr?

Rendszeres olvasók

Üzemeltető: Blogger.

eddigi látogatóim száma

kik néznek meg 2011. január 22. óta...

Most hányan néznek